El Perro de Agua Español – Spansk vannhunds historie

Opprinnelsen til dagens spanske vannhund er usikker og omstridt da rasen er svært gammel. Studier tyder på at rasen kom over til Iberiske halvøy rundt år 711 når den Iberiske halvøy ble invadert av Maurene.

Da rasen ble brukt som gjeterhund i syd Spania har dens egenskaper utviklet seg i forhold til miljøet rundt den. I de delene i Andalucia hvor det var våtmarker utviklet den egenskaper som vannhund. Budskap fra Portugal ble ført over til de viktige havneområdene i syd i Spania og det samme i Portugal. En tror at det var slik fiskerne fikk opp øynene for rasen og tok den til seg. Det er derfor man også ser at det senere utviklet seg også en bestand i Nord.

Bilde fra boken «Perro de salvamiento – Jaime Parejo Garcia»

Spansk vannhund brukes fortsatt den dag i dag som arbeids hund på mange gårder syd i Spania og en ser også i nord at den fortsatt er og finne ombord på fiskebåter som maskot og vakthund, men siden 1980-tallet er rasen blitt mer og mer vanlig som familiehund. Siden de har en så allsidig bruks-bakgrunn blir de nå også brukt av det spanske forsvaret og politiet som narkotikahunder, bombehunder, og ettersøkehunder.
I hundemiljøer har de utmerket seg innen lydighet, smeller, rallylydighet og agility.
Spansk vannhund eller Tyrkisk Andalusisk hund ble anerkjent av den spanske Kennel Klubben i 1985. Dette viste seg og være en rase hvor variasjonene var store avhengig av de geografiske regionene. Hva rasen ble kalt var også avhengig av region. I Andalucia er den kjent under navnet Perro Turco (Tyrkisk hund). Andre betegnelser for rasen har vært Lanas (Ull) Rizados (krøllete) og Pateros (Ande hund).
Kilder:
«Una raza autctona a conservar» – Cecilio José Barba Capote, Baldomero Moreno-Arroyo
«El Nuevo Libro del Perro de agua Español» – Josefina Gomez-Toldrá

Maleri med tittelen «La fuente de Eibar» av Zuloaga (1888) fra museet i Zuloaga de Zumaya. I venstre hjørnet er det avbildet en spansk vannhund med løveklipp.
Bilde fra boken «Perro de salvamiento – Jaime Parejo Garcia»