Om Rasen

Om rasen

Perro de Agua Español Spansk vannhund Perro 

Den første spanske vannhund kom til Norge fra Sverige i 1999. Den var lenge en rase svært få hadde kunnskap til og de første norskfødte valpene kom våren 2003.

Den første spanske vannhund kom til Norge fra Sverige i 1999 og de to første norske valpekullene ble født våren 2003.
Bestanden i Norge har siden økt jevnt og trutt og det er per 2020 født ca. 1000 hunder i Norge og fødes årlig rundt 15 kull i Norge fordelt på 10-15 oppdrettere. 
I Norge blir rasen brukt som familiehund, men mange individer blir også brukt i forskjellige hundeidretter som bla. lydighet, agility, rallylydighet, utstilling, smeller, vannarbeid og spor.

Egenskaper

Spansk vannhund er allsidig, avbalansert og tilpasningsdyktig, og har iboende egenskaper som gjeter, jakt og vokter. Dette gjør den til en kompleks hund som krever trening og oppfølging hele livet. De ulike egenskapene kan fremkomme ulikt fra individ til individ.
Noen individer kan oppleves uinteresserte i mennesker (reservert), noe som ikke må tolkes som en negativ egenskap, men som en del av rasens natur.
Rasen må gis mentale utfordringer helt fra valpestadiet. Sosialisering og miljøtrening av valpen er viktig og må prioriteres for å gi hunden et godt langt liv. Dette er hunder som trives med og trenger treningsoppgaver hele livet. Som eksempel brukshundarbeid, blodspor eller lydighet, rallylydighet og agility. Men også triksetrening er fine hverdagsoppgaver for hunden.

Helse

Spansk vannhund er generelt en sunn rase med god helse, men enkeltindivider kan selvfølgelig få forskjellige sykdommer og lidelser. 
I Rasespesifikk avlsstrategi (RAS) For Spansk Vannhund finner du status i rasen og bakgrunn for våre avlskrav og -anbefalinger. Klubben har to avlskrav for foreldredyra koblet mot å få registrere valper i NKK. Det er krav om kjent HD (hofteledd) status og prcd-PRA (øyensykdom). Klubben har også fokus på og avlsanbefalinger om øyenlysning, allergi og mentalitet.
Oppdaterte anbefalinger finner du HER.
I NKKs DogWeb finner du nyttig register over foreldredyr med stamtavle, helsetester, tidligere kull og utstillingsresultater. 

Størrelse / Utseende

Robust rustikk hund med gode proporsjoner, harmonisk bygning og tiltalende helhet. Atletisk med velutviklet muskulatur. Rettlinjet profil. Velutviklet syn, hørsel og luktesans. 
Mankehøyde: Hannhunder: 44 – 50 cm. Tisper: 40 – 46 cm (± 2 cm for typeriktige hunder). Vekt: Hannhunder: 18 – 22 kg. Tisper: 14 – 18 kg.
Se  rasestandarden for mer info.

Pelsstell

Spansk vannhund røyter ikke og trenger i varierende grad pelsstell avhengig av hvor ofte den klippes. Lang utstillingspels krever typisk mest og kortklipt minst. Det er stor variasjon på pelstyper innad i rasen. Det enkleste for deg og mest behagelige for hunden er å holde pelsen litt kortklippet om du ikke skal på utstilling.

Du finner mer om pelsstell HER.