Glaukom - gonioskopiprosjekt

Det blir webinar med øyelysende veterinær onsdag 30. april 2025. Hold av datoen og mer informasjon kommer!

Husk at du som oppdretter kan søke om støtte til gonioskopering. 

Prosjektet skal: Kartlegge forekomst og utvikling av ICAA (unormale avløpsvinkler) på rasen over en femårs periode. Prosjektet skal oppfordre til at alle avlsdyr gonioskoperes før de brukes i avl. Oppdrettere skal oppfordre valpekjøpere til å gonioskopere hundene sine.
Prosjektteamet og prosjektplanen ble vedtatt i styret i april 2024.

Prosjektteamet består av: Torine Kriznik (leder), Per Stålnacke, Inger K Jenseth samt Jenny M Savio og Stine M J Heimestøl fra styret.

Vår referansegruppe består av:
Øyelysende veterinær Ruth Anne Aas
NKKs Avlskonsulent Frida Gulbrandsen (fra mars 2025)
SVK Leder Trude H Solhaug.

Prosjektets statusrapport 2024 ble lagt frem for og godkjent av årsmøtet 15. mars 2025.

Fagfolkene; NKKs avlskonsulent Frida Gulbrandsen og øyelysende veterinær Ruth Anne Aas berømmer oss for arbeidet og mener statusrapporten er en flott oppsummering av dagens situasjon og et godt system å bygge videre på.

Vi publiserer månedlig oppdateringer av gonioskoperte hunder, i form av statistikk som diagram og en tabell som viser hundenes fødselsår.

Har du spørsmål om gonioskopi og gonioskoperte hunder – avl etc. Kontakt klubben ved epost: GonioskopiSVK@outlook.com eller spanskvannhundklubbnorge@gmail.com

Gonioskopiresultater og -diagnoser

Det kan være vanskelig å forstå diagram og hva som ligger bak. Derfor spesifiserer vi at kakediagrammet over viser kun GONIOSKOPERTE hunder og resultatene henter vi i ECVO skjema til den enkelte hund i Dogweb. Derfor er for eksempel hundene uten anmerkninger, lik hunder som ikke har noen forandringer på øynene (er frie) på gonioskopi undersøkelsen. 

1 hund gonioskopert i 2024 med resultat: Uten anmerkning har utviklet ICAA Mild per mars 2025.

De faglige rådene referansegruppa ga oss i fellesmøte 18. mars 2025 er:

  • Det er for tidlig å konkludere om arvegang, utviklingen av ICAA og glaukom hos spansk vannhund. Det er viktig at klubben samles om å gjennomføre det 5 årige prosjektet.
  • Vi vil ikke få en DNA-test for ICAA hos spansk vannhund på mange år. Arvegangen er ukjent og kompleks*.
  • Vi må fokusere på ICAA hunder og avkom fremover heller enn å granske stamtavlene bakover.
  • Det vil bli lagt inn flere diagnosedata i databaser fremover (DyreID og ECVOs databaser). Det vil i fremtiden gi raseklubbene verdifull oversikt og kunnskap i avlsarbeidet.
  • Vi må følge opp oppdrettere og oppfordre alle til å gonioskoperer sine hunder og følge klubbens avlsanbefalinger.

* Border Collie har en DNA-test (gen OLFML3), men arvegangen der er enkel autosomal recessiv. Hunden er enten bærer eller fri (som prcd-PRA). Testen benyttes også på Collie og blandingshunder. Gentikken er ikke sammenlignbar med spansk vannhunds komplekse polygenetiske arvegang.

Det er viktig å huske at en hund med ICAA er klinisk frisk, men har en disposisjon for å utvikle trangvinklet glaukom.  

Oppgaver vi i prosjektet ser for oss nå:

  • Gjennomgå ECVO skjemaene for gonioskopi resultater.
  • Lage statistikker og publisert månedlige oversikter.
  • Oversikt over, dialog og samarbeid med oppdrettere.
  • Dialog og samarbeid med styret om insentiver og informasjon.
  • Samle forskning og studier om ICAA og glaukom på et sted.
  • Arbeide for å gjøre det enklere å få gonioskopert spanske vannhunder rundt om i Norge.
  • Følge opp hunder med ICAA uttalt og deres avkom.
  • Bruke referansegruppas fagpersoner for kvalitetssjekk av arbeid og råd om veivalg.

Det ble i 2024 øyelyst 110 spanske vannhunder og av disse ble 105 også gonioskopert. De 105 gonioskoperte hundene utgjør omlag 10% av fødte og importert hunder i Norge i de siste 10 årene (ca. 1100 hunder). Kilde er NKKs dogweb.

Det er flott at så mange gonioskoperer sine hunder og derved gir oss viktige opplysninger som bidrar til økt forståelse om utbredelse og fordeling av typer ICAA i rasen. Vi håper mange også i 2025, vil gonionskopere sine hunder samt melde inn kliniske diagnoser til klubben. 

Det er viktig at vi fortsetter å samle data om flere gonioskoperte avlsdyr og avkom fra forskjellige linjer og familier slik at vi får svar på spørsmålene:

  • Hvor utbredt er unormale avgangsvinkler (ICAA) i øyne hos alle linjer og familier av spanske vannhunder i Norge per nå?
  • Hvor vanlig er det at hunder som gonioskoperes med resultat «uten anmerkning» (Unaffected) på ECVO-skjemaet, utvikler unormale avgangsvinkler senere i livet?
  • Hvor vanlig er det at hunder med ICAA mild utvikler ICAA moderat eller uttalt?
  • Hvilken type ICAA er vanligst hos spansk vannhund: ICA eller PLA?
  • Hvor mange spanske vannhunder utvikler primært glaukom og hvor gamle er de da?

Her finner du klubbens informasjonsside om glaukom og trange avgangsvinkler.

Hvis du ønsker å lese mer, har vi samlet noen artikler om emnet.

Revisjon ECVO høsten 2024

Det har kommet en ny revisjon fra organisasjonen for øyelysende veterinærer i Europa (ECVO), hvor spansk vannhund har kommet inn på en liste over raser som bør gonioskoperes, med tanke på utvikling av ICAA og glaukom. Det synes vi er trist, men også bra fordi det gir økt fokus. Vi trenger flere gonioskoperte hunder for å få et godt underlag, for å si noe om utviklingen av unormale avgangsvinkler og tilfeller av glaukom. At dette nå også blir en ECVO avlsanbefaling, håper vi vil bidra til at enda flere får gjennomført undersøkelsene på sine avlshunder. Dette er viktig for klubbens videre arbeid for god øyehelse hos spansk vannhund.

Vi mener at ECVOs reviderte anbefaling, klubbens økonomiske insentiv og framsnakking fra oppdrettere av rasen er gode virkemidler for å få et godt grunnlag for videre arbeid med øyehelsen hos spansk vannhund.

SVKs anbefaling om gonioskopering:

Klubben anbefaler oppdretter å:
1. Gonioskopere sine avlsdyr hvert 3. år eller ved 1, 4 og 7 års alder. 
 Gonioskopering gjøre hos øyelyser og gjerne sammen med øyelysing. Resultatet registreres i Dogweb hos NKK.
2. Bruke øyelysere (ECVO) sin avlsanbefaling ved øyediagnoser.

Kontakt med oppdrettere

Prosjektteamet har sendt ut informasjon per epost til alle oppdrettere av spansk vannhund i Norge i 2024, og gjennomført samtaler med mange av dem, ref statusrapporten 2024.  

Har du hatt valpekull, men ikke mottatt informasjon? Vi ser at epostene lett forsvinner og havner i søppelposten. Vi vil derfor for fremtiden legge lenke til generelle brev her på websiden og varsle per epost.  Vi ber alle om å jevnlig sjekke websiden og søppelposten samt ha korrekt epostadresse på nkk.no. 

Vi ønsker at alle som har hatt eller venter valper deltar i klubbens prosjekt ved å gonioskopere sine avlsdyr og samtidig anbefaler sine valpekjøpere om å øyelyse med gonioskopering til beste for hundens øyehelse.