DNA-tester - til hjelp, men også utfordring

Oppdrettere og hundeeiere tilbys og kan velge fritt blant en stadig økende mengde DNA-tester. I møte med det store utvalget er det viktig å vurdere hva du tenker testen skal gi deg.

Gir den interessant info om hunden, eller bidrag til seleksjon i ditt avlsarbeid? Vit at om DNA-testen ikke er validert/kjent validert for spansk vannhund, kan du ikke vite om testen gir korrekt resultat eller er nyttig for vår rase.

Når det gjelder raseklubben må vi i samråd med NKK , undersøke kvaliteten av og om DNA testen er av stor viktighet for vår rase, før vi anbefaler testen eller kobler den opp mot krav til testing av foreldredyr for å få registrert valper.

Utdrag fra «Informasjon og strategi fra Nordisk Kennel Unions Vitenskapelige Komité (NKU-VK) vedrørende bruk av DNA-tester i hundeavl»:

«Tilgjengeligheten av DNA-tester for ulike sykdommer hos hund har økt dramatisk de siste åra. Selv om DNA tester gir nye muligheter som avlsverktøy, skaper de også nye spørsmål og utfordringer. Det er ofte vanskelig å avgjøre om brukbarheten og nøyaktigheten av disse testene for oppdrettere og hundeeiere.

Det faktum at en DNA-test er tilgjengelig for en sykdom hos en rase, betyr ikke automatisk at testen er nøyaktig og at det er riktig å bruke den som grunnlag for å ta avgjørelser i avlsarbeidet.»

«Validering av genetiske tester er en sammensatt oppgave. Å finne og tolke nødvendig vitenskapelig informasjon for å avgjøre om en test er pålitelig og brukbar eller ikke, kan være vanskelig for både eiere, oppdrettere og fagfolk. Det fins ingen regulering som kan hindre laboratorier i å markedsføre tester med liten eller ingen dokumentasjon på nøyaktighet.»

En DNA-test som er validert for en annen rase vil ikke automatisk fungere på spansk vannhund.

Et slik eksempel er DNA-test i forhold til øyesykdommen Progressive retinal atrofi (PRA), hvor vi bruker en kvalitetssikret test for spansk vannhund mot en genmutasjon kalt PRCD på alle foreldredyr. Men det er også tilgjengelig en annen DNA-test mot mutasjonen PDE6B . Den er i dag ikke anbefalt brukt fordi den ikke er validert eller kvalitetssikret brukt på spansk vannhund. Men det kan endres og den kan bli aktuellt for rasen i fremtiden.

Utviklingen går raskt

Derfor må vi følge med på både utviklingen, valideringen og kvalitetssikringen av DNA tester til bruk hos spansk vannhund.

Samtidig er det viktig å ha i bakhodet at man ikke bare skal «teste fordi det finnes en test», men fordi sykdommen utgjør et klinisk problem hos rasen.

Du finner mer informajon  HER, hvor Nordisk Kennel Union har uttalt seg om bruk av DNA-tester i hundeavl. Du finner også mer om DNA-testing på NKKs nettsider.

NKK er en av grunnleggerne bak International Partnership For Dogs (IPFD)

IPFD har blant annet lagd en egen informativ oversikt over validerte gentester for rasene gjennom «Harmonization of genetic tests for dogs». Du kan lese mer om dette på dogwellnet , hvor du kan  å søke opp raser; «Search breed»  som her: spansk vannhund.

Den fargede poten forteller deg noe om validitet og kvalitetssikring

Testene merket med grønn pote er validert, det vil si at det foreligger  god faglig dokumentasjon bak disse testene.

  • Bakgrunnsstoff:
  • NKKs helseavdeling
  • Nordisk Kennel Unions Vitenskapelige Komité(NKU-VK) vedrørende bruk av DNA-tester i hundeavl.
  • https://dogwellnet.co