Pelsstell

Pelsstell

Før i tida

Spanske vannhund ble brukt som gjeterhunder i områder hvor det om sommeren var ekstrem varme og om vinteren kulde. Pelsen gjorde at hunden tålte et varierende klima, isolerte godt om vinteren og holdt varmen unna om sommeren. Tradisjonelt ble pelsen på hundene holdt naturlig, uten børsting eller kosmetisk effekter. Noen ble barbert en eller to ganger i året, andre ikke. Om den ikke ble barbert vokste pelsen seg lang og falt så av ved at den la seg som en filt rundt hunden som deretter ble slitt av. Hundene ble heller ikke badet eller behandlet på samme måte som nå. Det kan være en av årsakene til at pelsen nå ikke like lett krøller seg til snorer eller bånd (”dreads”) uten samtidig å floke.

Bilde2
Aquagruaz Chardonnita Frida, Kennel Corazoncito

Pelstell i dag

Spansk vannhund trenger pelsstell, men du bør ikke gre/børste hunden. Da vil krøllene gres ut og hunden mister sitt rustikke rasetypiske utseende. I tillegg blir det da vanskelig å få pelsen til å danne snorer eller bånd. 

Pelsstellet avhenger av pelsens lengden og kvalitet. Det er stor variasjon på pelstyper innad i rasen og i valpekullene, med varierende mengde underull og grad av krøll. 

Tover og floker.

Uansett kvalitet kan hundens pels få tover/floker. Det er derfor viktig å holde øye med pelsen og løse opp i floker. Vær særlig obs på at flokene kan ligge som et «filtteppe» mot huden, kamuflert av vanlig åpen pels. Floker oppstår lettest der pelsen blir utsatt for gnisninger.  I lang pels kan også halsbånd eller sele gi floker. La da hunden om mulig gå uten noe innendørs. Når du koser er det best om du stryker eller grer med fingrene i  pelsretningen. Du bør unngå å gni pelsen i sirkler.

Floker må deles opp (åpnes) ellers kan hunden få eksem (hudbetennelser). Da splitter du flokene opp i mindre snorer eller bånd slik at huden under får lufting , enten ved å rive forsiktig og dele floken for hånd eller med kniv/saks. Hvis det er mye floker vil hunden ha best av å bli klippet.

IMG_4987-1

Vask

Bad kun hunden når det virkelig trengs. I hverdagen holder det ofte å skylle av beina med lunket vann etter en klinete tur eller for å fjerne veisalt. Trenger hunden en vask, så tenk på at det er ull du vasker. Bruk temperert/lunket vann og «gre» inn en mild hundesjampo egnet for rasen (uten balsam). Etter et bad må pelsen tørkes godt med flere håndklær. Klem vannet ut av pelsen med håndklærne, ikke gni. Hårtørrer er ikke anbefalt fordi pelsen bli lett tørr og puddel lignende.

Årstidene

Vinter, snø og lang pels kan være problematisk. Pelsen fylles opp med snø og særlig kram snø kan bli hengende som store mengder tunge og ubehagelige  «snøballer». Ofte er det praktisk å ta hunden inn i badekar/dusj for å fjerne snø og  snøballer. Mer håndtering kan lett også gi flere floker i vinterhalvåret. Derfor er det nok mest praktisk å holde pelsen på maks 2 – 4 cm lengde på vinterstid.

Bad og særlig i saltvann etterfulgt av lufttørking gir fin krøllete pels. Du bør alltid sjekke hud og ører når det er mye bading for betennelser med bakterier/sopp kan komme på grunn av fuktighet over tid.

Etter en tur i skog og mark er det smart å fjerne kvist og annet som henger fast i pelsen. Gjør du det til en vane å gå raskt vil du spare deg selv for arbeid og hunden for ubehagelige floker.

Dekken/dress

Det er nå vanlig å bruke dekken på hundene både sommer og vinter. Noen ganger er det nødvendig, særlig når hunden er nyklippet, i nysnø eller når det er kraftig ruskevær og om du har en lang utstillingspels som må beskyttes. Men husk at dekken oftest ikke er nødvendig og i tillegg kan fremmer dannelse av floker.