Info etter årsmøtet og statusrapport fra gonioskopiprosjektet 2024

Her er litt info fra SVKs årsmøte som ble avholdt 15. mars.

Årsberetning fra styret som blant annet inneholdt statusrapport fra gonioskopiprosjektet samt kull og helsestatistikk fra raserådet ble godkjent av årsmøtet.

Årsmøtet i SVK behandlet blant annet to saker angående avlskrav og gonioskopering:

1. Det ble av medlem fremmet forslag om å søke Norsk Kennel Klub (NKK) om å innføre krav om utført gonioskopering på foreldredyr ved registrering av valper i NKK.

2. Det ble av medlem fremmet forslag om å innføre krav om utført gonioskopering på foreldredyr før avl som avlskrav på raseklubbnivå (dersom ikke forslag 1 ble vedtatt).

Forslagsstiller la frem sin begrunnelse både i sakslista i innkallingen og under selve årsmøtet og styret la frem sine kommentarer. Begge forslag ble grundig diskutert. Det endte med at begge forslag ble nedstemt av årsmøtet med stort flertall. Ser årsmøteinnkallingen dersom du vil se hele sakslista. Årsmøteprotokollen med vedtakene blir også publisert der når den er klar.

Selv om det ikke ble vedtatt noen krav av årsmøtet, så tar klubben gonioskopifunn av ICAA (unormale avløpsvinkler) og glaukom på alvor! Klubben innførte i 2024 klare og tydelige anbefalinger i SVKs avlskrav og -anbefalinger, om å gonioskopere avlsdyr hvert 3. år eller ved 1, 4 og 7 års alder samt å kombinere avlsdyr i tråd med ECVOs anbefalinger. Dette kommer i tillegg til den årlige vanlige øyelysingen. Resultatet må registreres i NKKs Dogweb.

Det femårige Gonioskopiprosjektet vedtatt av årsmøtet i 2024, fortsetter nå sitt arbeid med å kartlegge forekomst og utvikling av ICAA. Prosjektgruppa, som har med seg fagfolk i sin referansegruppe (øyelyser/veterinær og NKKs avlskonsulent), har gjort en veldig god jobb i 2024. Som en del av prosjektet, kan oppdrettere (og hannhundeiere) søke klubben om økonomisk støtte ved gonioskopering av sine avlsdyr. Stadig flere gonioskoperer avlsdyrene sine og mange eiere gonioskoperer hundene sine, det er veldig bra!

Det er viktig å huske på at hunder med ICAA er klinisk friske, men har en disposisjon for å kunne utvikle trangvinklet glaukom. Fortsatt er det mye vi må finne ut om utvikling av ICAA før vi kan trekke noen konklusjoner. Arvegangen er ukjent og kompleks. Heldigvis er den kjente forekomsten av trangvinklet glaukom/syke hunder i rasen veldig lav med 0,55% siste tiår.

Vi jobber alle mot det samme målet; friske hunder. Det er flere veier dit og årsmøtet (klubbens høyeste myndighet) har nå vedtatt hvilken vei klubben skal gå videre.

Gonioskopiprosjektsiden er oppdatert med ny informasjon og statusrapport for 2024.

Styret

%d bloggere liker dette: